Als erkende diabetes-educator begeleid ik je graag bij al jouw vragen en onzekerheden omtrent diabetes.

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in onze samenleving.

Toch… de behandeling (begeleiding) van diabetes is niet zwart-wit en vergt veel inzet van de diabeet-persoon zelf, zijn familie & omgeving.

Daarbij is diabetes eigenlijk een verzamelnaam van verschillende vormen/soorten.

Namelijk:

  • Mensen met gestoorde bloedsuikerwaarden,
  • Pré-diabetes,
  • Diabetes Type 1,
  • Diabetes Type 2,
  • Zwangerschapsdiabetes.

De behandeling van diabetes is niet enkel afhankelijk van de soort diabetes maar ook nog van andere factoren, waaronder de medicatie/insuline, leeftijd, voorgeschiedenis,…

Het spreek voor zich dat de voeding een cruciale rol speelt om jouw diabetes onder controle te houden.

De combinatie van een evenwichtige, gezonde voeding met jouw medicatie (dit kan orale medicatie zijn, maar ook insuline) is de basis van je behandeling. Zonder een aangepaste voeding kan je noch met bloedsuikerverlagende medicatie, noch met insuline, een goede controle krijgen.

Diabetes-voeding is niet eenvoudig en zeker niet voor iedere diabeet-patiënt gelijk.

Ze is zeer individueel! Dit komt omdat de voeding sterk afhankelijk is van de soort diabetes, maar zeker ook van welke medicatie of insuline je neemt. De frequentie medicatie/insuline is belangrijk maar ook de soort medicatie en de soort insuline (langwerkende, snelwerkende, combinatie-insulines,…)!

Daarbij moet er nog rekening gehouden worden met je medische voorgeschiedenis en zeker ook met je lichaamsgewicht. Want niet te vergeten, zwaarlijvigheid is één van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2.

Zorg ook voor meer lichaamsbeweging, dit is al een grote stap in de strijd tegen jouw diabetes (zie verder).

Indien je met koolhydraatruilwaarden (=koolhydraatporties) wilt werken, is dat geen probleem. Heb je een insulinepomp of sta je op 4 insuline-injecties (basaal bolus-systeem) per dag, dan kunnen we samen op zoek gaan naar jouw koolhydraat-ratio, zodat je je koolhydraatporties kan omzetten in Eenheden-insulines.

Vragen? dejonghels@telenet.be