Verloop van de consultaties

1ste consultatie (+/-1u30’)

Tijdens de eerste kennismaking ga ik uitgebreid na naar jouw persoonlijke en medische gegevens.

Dit is je medische voorgeschiedenis, huidige medische gegevens, medicatie en recent bloedonderzoek.

Maar ook je voorgeschiedenis i.v.m. je gewichtsevolutie en reeds gevolgde diëten, beroep, beweging, sport, verwachtingen, streefgewicht,…enz.

Je zal gemeten en gewogen worden, een lichaamsanalyse wordt gemaakt (zie lichaamsanalyse). Jouw gewicht zal worden geëvalueerd volgens de richtlijnen van een gezond gewicht (B.M.I.).

Daarna wordt er een uitgebreid voedingsanamnese afgenomen. Dit is het nagaan van jouw huidig eetpatroon, eetgewoonten en levenswijze. Zo kan ik, gebaseerd hierop, een individueel voedingsplan/dieetplan op maat opstellen.

De voeding wordt volledig besproken om zo, stap voor stap, richting gezonde voeding te komen. Ook de dranken komen aan bod.

Individueel dagschema wordt opgesteld, afhankelijk van jouw medische problemen.

Extra informatie omtrent deze medische problemen (pathologieën) wordt natuurlijk meegegeven.

Daarbij bespreek ik nog, hoe we naast het aanpassen van jouw voedingspatroon, ook extra inspanning kunnen leveren i.v.m. bewegen of sporten.

2de consultatie (+/- 45min)

Bij de eerste controle ga ik na hoe jouw ervaringen waren tijdens het volgens van je aangepast voedingspatroon.

Jouw individueel dagschema wordt samen besproken, alsnog de aanpassingen die je hebt moeten maken. Waren er moeilijke momenten en hoe heb je die opgelost? Moet het dagschema aangepast worden?

Natuurlijk wordt er ook een lichaamsanalyse gemaakt zodat we de veranderingen van jouw lichaamssamenstelling kunnen vergelijken. Wat met het vetpercentage, wat met de spiermassa,…

De beweging wordt geëvalueerd en ook de dranken. Drink je voldoende water zodat alle afvalstoffen uit jouw lichaam geëlimineerd worden?

Vervolgens geef ik nog wat productinformatie mee om een duidelijk beeld te krijgen wat is nu gezond/ongezond! En waarom is iets nu gezond/ongezond!

Als laatst maken we samen nog haalbare afspraken tegen de volgende consultatie.

3de en volgende consultaties (telkens +/- 30 min)

Tijdens elke opvolgconsultatie wordt er een lichaamsanalyse gemaakt, zodat het duidelijk is wat er met jouw lichaam gebeurt en welke veranderingen jouw lichaam ondergaat.

We overleggen je gewichtsevolutie.

Ook jouw vochtinname, voedingspatroon en beweegpatroon worden telkens besproken en geëvalueerd. Dit volgens de “richtlijnen van goede eet -en beweeggewoonten.”

Ik geef aangepaste adviezen en tips om jouw streefgewicht te bereiken en te behouden.

Extra productinformatie wordt gegeven, o.a. in verband met de tussendoortjes, alcoholvrije en alcohol-bevattende dranken, recepten,…

Daarbij bespreken we de moeilijke momenten, omgaan met feestjes, vakanties, verpakkingen lezen, restaurantbezoek,…

Ook voor vragen omtrent gelijk welke productinformatie, media, aanpassen van recepten, interpreteren van etiketten,…kan je bij mij terecht.

Lichaamsanalyse

Als je een gewijzigd voedingspatroon volgt, is het doorslaggevend om te weten wat er fysiek met jouw lichaam gebeurt. Jouw lichaamssamenstelling verandert.

Een lichaamsanalyse kan men enkel correct uitvoeren met een professionele weegschaal die medisch gevalideerd is (B.C.A. = Body Composition Analyser).

Binnen enkele seconden geeft die een duidelijk overzicht van je lichaamssamenstelling via een ingebouwde thermische printer.

Men kan natuurlijk jouw lichaamsgewicht correct waarnemen, maar belangrijker is nog jouw:

  • B.M.I. (Heb je een gezond gewicht, overgewicht, obesitas of morbide obesitas?),
  • Vetmassa,
  • Spiermassa,
  • Vochtmassa,
  • Stofwisselingsleeftijd (= metabole leeftijd)
  • Ruststofwisseling (=B.M.R. = Basal Metabolic Rate, dit is de energiebehoefte van jouw lichaam in rust),
  • Fysieke conditie,
  • Botmineraal,
  • Orgaanvet (Hoe hoger deze waarde, hoe meer risico op verschillende medische aandoeningen zoals diabetes, hart –en vaatziekten, hoge bloeddruk,…)

Waarom is nu een volledige lichaamsanalyse nodig?

Zelfs wanneer jouw lichaamsgewicht gelijk blijft, kan je vetpercentage en spiermassa veranderen, waarbij je gezonder wordt en minder risico loopt op medische aandoeningen.

Proteïne-dieet

Wanneer je wilt vermageren met het proteïne-dieet (=eiwitrijk dieet), dan kan dat.

Het proteïne-dieet is een dieet met eiwitrijke dieetproducten. Het is eenvoudig, maar strikt.

Dit dieet bestaat uit verschillende fazen / programma’s die je moet doorlopen.

Dit is niet enkel belangrijk om de nodige kilo’s te verliezen maar ze spelen ook een belangrijke rol in het aanleren van een gezond voedingspatroon.

Het is eigenlijk een overgangsfase naar een gezond, evenwichtig voedingsschema.

Het basisprincipe van het proteïne-dieet is een minieme inname van koolhydraten (suikers) en vetten, met enkel de opname van eiwitten. Hierdoor verplichten we ons lichaam om de nodige energie te halen uit onze vetten (vetreserves).

Daar onze spieren goed gevoed worden door de opname van eiwitten, is er vooral verlies van vetmassa en behoud van spiermassa.

Het is noodzakelijk dat het volgen van een proteïne-dieet onder professionele begeleiding, de diëtiste, gebeurt.

Vragen? dejonghels@telenet.be